Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

Deze vertaling is ouder dan de originele pagina en kan verouderd zijn. Kijk wat er is veranderd.Nieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:artificial_satellites

Kalender, Kunstmatige Satellieten

De berekeningen voor kunstmatige satellieten zijn gebaseerd op Mike McCant's QuickSat programma en Robert Matson's Iridflar programma. Neem de tijd om de documentatie van deze programma's door te lezen. Deze bevinden zich in de data/quicksat en data/iridflar mappen.

Selecteer eerst het datum bereik voor de voorspellingen, de grensmagnitude voor de lijst en de af te beelden kaart, het TLE bestand voor de berekeningen (gebruik de Ctrl of Shift toets om meer bestanden tegelijk te selecteren). Gebruik de twee check boxes rechts om aan te geven of je ook de passages bij daglicht en iridium flares op de lijst wilt zien.

Het TLE bestand voor Iridium flares moet de naam iridium.tle krijgen. Als je het satelliet spoor voor en na flare op de kaart wilt zien, dan moet je de inhoud van dit bestand toevoegen aan de lijst en voor de kaart een grensmagnitude van tenminste 8 instellen. Na een klik op Vernieuw toont de lijst de volgende gegevens:

  • de datum en tijd van de maximale elevatie
  • de satelliet naam
  • de maximale magnitude
  • azimut en hoogte van het maximum
  • afstand in kilometers
  • rechte klimming en declinatie
  • geschatte fout van de voorspelde tijd in minuten of voor een flare de afstand en richting van het flare maximum, en de richting van de satelliet beweging.

Wanneer de magnitude tussen haakjes wordt weergegeven, dan geeft dit aan dat de absolute magnitude van deze satelliet onbekend is waarbij de berekende waarde een absolute magnitude 6 zal aannemen. Het magnitude bestand “Quicksat.mag” kun je updaten vanaf http://www.prismnet.com/~mmccants/ , vervang het bestand in User settings\satelliet map.

Een kik op de lijst toont de kaart van de satelliet passage maar ook ieder ander object dat helderder is dan de grensmagnitude binnen het tijdsgrenzen van +/- 6 minuten.

Vervang alsjeblieft wel regelmatig de TLE element bestanden (ten minste iedere week) via de “TLE download” knop. De bestanden die je bij het software pakket hebt gekregen zijn slechts voorbeelden.

De knop “Download TLE” toont je een bericht met het pad waar je de bestanden moet plaatsen. Daarna opent het je web browser naar de space-track.org web pagina. Daarnaast kun je als je dat wilt ook de elementen gebruiken van http://celestrak.com/NORAD/elements. Je kunt tledownload krijgen voor Windows of voor Linux of Mac. Het vereist wel dat je eerst een space-track account aanmaakt.

Je kunt ook een script gebruiken om de bestanden te downloaden. Het volgende voorbeeld is bedoeld als startpunt om je aan de vereiste bestanden te helpen

Vereiste software installatie

Het Quicksat programma is een win32 applicatie, het is alleen gemaakt voor 32 en 64 bits Windows versies.
Om het toch onder Linux of Mac te laten werken, kun je Wine installeren:
Linux:

sudo apt-get install wine
yum install wine

Mac: Zie de specifieke pagina over Wine installatie


Het Iridflar programma is een dos16 applicatie, het is gemaakt om te werken in een Windows 32 bits omgeving.
Bij het Windows 64 bits Skychart installatiepakket is een versie van Dosbox bijgevoegd.
Voor Linux en Mac is installatie vereist van Dosbox:
Linux:

sudo apt-get install dosbox
yum install dosbox

Mac: Zie direct na de Wine installatie

nl/documentation/artificial_satellites.txt · Laatst gewijzigd: 2015/11/06 20:43 (Externe bewerking)