Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ZijbalkNieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:pictures

Afbeeldingen

Via het menu: Instellingen → Afbeeldingen

Er zijn twee mappen in Cartes du Ciel/Sterrenkaarten waar je afbeeldingen in het FITS-formaat kunt tegenkomen:

  • installatie directory\data\pictures\sac\ deze bevat afbeeldingen SAC object pictures.
  • gebuikergegevens\Cartes_du_ciel\pictures\ in gebruik om afbeeldingen gedownload van de DSS of de tijdelijk gebruikte afbeeldingen van RealSky in op te slaan.

Objecten

Via het menu: Instellingen → Afbeeldingen → Objecten

Het programma kan deep sky objecten op een realistischer manier weergeven door deze objecten als FITS-afbeeldingen te tonen. Deze weergave kan onafhankelijk zijn van de symbolische weergave van deep sky objecten, en het kan in ieder beeldveld.

Voordat Cartes du Ciel/Sterrenkaarten dit kan doen, moet het alle beschikbare afbeeldingen categoriseren en opnemen in de database. Het programma doet dit door een scan van de map waar de afbeeldingen staan, gebruikelijk is dit de sub-map data/pictures van de Cartes du Ciel/Sterrenkaarten installatiemap.
Als het nodig is, kun je de map veranderen door die aan te passen in het invoerveld of via een dialoogvenster, op te roepen met een klik op het icoontje. En let er op dat je niet de directory op moet geven die de fits-bestanden zelf bevatten, maar de directory daarvoor. Dit is omdat er in de toekomst meer pakketten voor andere catalogi beschikbaar kunnen komen die in een afzonderlijke directory gaan.


Wanneer het programma klaar is met het catalogiseren krijg je een bericht als: Er zijn xxxx catalogiseerde afbeeldingen (9894 in V3 beta 0.1.4).
Als het op 0 blijft hangen, lees het bovenstaande nog eens rustig door.

Vergeet niet om “Toon object-afbeeldingen op de kaart” aan te vinken, onderaan in het venster. Je kunt hier ook de helderheid en het contrast van de afbeeldingen op de kaart aanpassen.

Als je het SAC afbeeldingen-pakket niet geïnstalleerd hebt, dan kun je ze alsnog installeren door ze te downloaden vanaf deze link .Achtergrond

Via het menu: Instellingen → Afbeeldingen → Achtergrond

Hier kun je een FITS-bestand laden om weer te geven door de bestandsnaam op te geven in het invoer veld of door op het icoontje met het mapje te klikken. Bij een nieuwe installatie zal het programma uit de standaard map willen lezen, C:\Documents and Settings\[gebruiker]\Local Settings\Application Data\SkyChart\pictures (Windows) of /home/[user]/.skychart/pictures (Linux). In deze map vind je de laatst van de DSS-bronnen gedownloade FITS-bestanden. (genaamd als “$temp.fit”). Je kunt de map naar iedere andere bron van FITS-bestanden wijzigen. Als je bijvoorbeeld het SAC afbeeldingen pakket geïnstalleerd hebt met een typische installatie Cartes du Ciel/Sterrenkaarten, dan kun je FITS-bestanden van de deep sky objecten in je kaart tonen vanuit de mappen /usr/share/apps/skychart/pictures/sac (Linux) of C:\Program Files\ciel\pictures\sac (Windows). Het programma zal de actieve kaart herpositioneren gebaseeerd op gegevens van de geselecteerde afbeelding.
Je kunt de helderheid en contrast van de afbeelding aanpassen. Voor weergave van de afbeelding moet je een vinkje zetten in het selectievakje “Toon deze afbeelding”.DSS RealSky

Via het menu: Instellingen → Afbeeldingen → DSS RealSky

het programma kan FITS-afbeeldingen weergeven voor iedere plek van de kaart. Dit venster is bedoeld om de bronnen in te stellen van deze afbeeldingen. Je kunt ze downloaden van het Internet, of -als je de RealSky CD-ROM set hebt- van je CD-ROM speler.

Online DSS

Als je computer Internet toegang heeft, kun je FITS-afbeeldingen downloaden van verschillende afbeeldingen-servers, zoals bijvoorbeeld de Digital Sky Survey (DSS) site. Met de combo box kun je opgeven welk soort van DSS afbeeldingen je wilt verkrijgen.
De afmetingen van de afbeeldingen die je opvraagt zijn wel beperkt. Gebruikelijk zul je geen afbeeldingen van de server verkrijgen wanneer je beeldveld groter is dan 2º. En sowieso, des te groter je ingestelde beeldveld, des te groter is de kans dat je verzoek op de server getroffen wordt door een time-out, of niet eens ondersteund wordt door de server. Je moet realiseren dat het genereren van afbeeldingen veel rekenkracht vergt van de processor op de server, wees dus geduldig.

Om meer te lezen over het downloaden van een afbeelding van de DSS, klik hier .
Om meer te lezen over de weergave van deze afbeeldingen, klik hier .
Om meer te lezen over het instellen van de DSS-bronnen waarvandaan je de afbeeldingen kunt downloaden, klik hier .

Archief naar directory

Gebruik deze sectie om je DSS-afbeeldingen die je via Internet hebt gedownload te archiveren op je computer. Je kunt hier de te gebruiken directory opgeven en of je wel of niet een waarschuwing wilt hebben voor je een bestand archiveert. Zie de volgende tab voor meer opties over hoe de gearchiveerde afbeeldingen weer te geven.

RealSky

Hier kun je het pad opgeven naar de RealSky CD-ROM op je computer. Je moet opgeven welke set CDs je gebruikt, waar eventueel extern toegevoegde bestanden staan, het pad naar je CD-ROM station en waar het programma tijdelijke bestanden kan opslaan.
Je kunt opgeven of je een plaat van een lijst wilt selecteren. Ook kun je opgeven of je de afmetingen van de afbeeldingen wilt beperken.

Afbeeldingenarchief

Hier kun je instellen hoe je gearchiveerde afbeeldingen wilt weergeven.
Alleen afbeeldingen in het FITS formaat die de WCS informatie bevatten zijn geschikt voor het gebruik. Er is veel software die je instaat stelt om astrometrische reductie te doen van je afbeeldingen en er zijn ook online oplossingen.

De lijst kan tot 10 directories bevatten waarin het programma zal zoeken naar afbeeldingen voor weergave op de kaart.

Selecteer in de eerste kolom of je deze directory wilt activeren.

De tweede kolom is de directory zelf. Vergewis je ervan altijd ook de directory op te nemen van de automatisch gearchiveerde gedownloade DSS-afbeeldingen.

De laatste kolom geeft het aantal bekende afbeeldingen in de programma database. Als je handmatig afbeeldingen in een directory hebt toegevoegd, dan is het nodige om op de knop “Scan archieven” te klikken om de database te updaten met de nieuwe bestanden.

Je kunt selecteren of je de afbeeldingen op de kaart wilt weergeven en of je een label wilt met de bestandsnaam van de afbeelding.

Je kunt ook een maximum van weer te geven afbeeldingen op een enkele kaart instellen. Wees bewust dat een grote waarde tot performance problemen kan leiden.
Je kunt dit Afbeeldingenlijst venster oproepen vanaf de kaart met een rechter muisklik om de instellingen te wijzigen voor een enkele kaartweergave en ook kun je andere afbeeldingen selecteren dan degene die het programma automatisch selecteert.

nl/documentation/pictures.txt · Laatst gewijzigd: 2015/11/06 20:43 (Externe bewerking)