Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk



Nieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:virtual_observatory_interface

Virtual Observatory interface

Via het menu: instellingen → Catalogi… → VO Catalogi → Toevoegen

Dit venster stelt je in staat om te kiezen uit - en de gegevens te downloaden van meer dan 9000 catalogi beschikbaar via de Vizier Virtual Observatory interface.

Catalogus selectie

De eerste keer dat je dit venster opent moet je een Vizier mirror kiezen nabij je locatie.

Er zijn twee manieren om een lijst van de catalogi te verkrijgen:

  • Op naam: type enkele kenmerkende woorden in van de catalogus die je zoekt: een acronym, een object naam, of de survey naam.
  • Rond de huidige positie: Hiermee verkijg je een lijst van catalogi welke object gegevens bevat rond het huidige kaart centrum.

Bekijk de lijst en selecteer de regel van de catalogus waarvan je de gegevens wilt verkrijgen en klik Selecteer catalogus om naar het volgende scherm te gaan.
Als voorbeeld selecteren we hier de Cepheiden in het M101 stelsel.

Tabel en parameters

Neem even de tijd om te bekijken wat dit venster je biedt. Er zijn enkele opties die van grote invloed zijn op het uiteindelijke resultaat. Ondanks dat het programma zal proberen de beste instellingen te achterhalen op basis van de ontvangen gegevens, wil je misschien toch enkele dingen veranderen voor jouw weergave.

De volgende stap is om de juiste tabel uit de catalogus te selecteren waarvan we de gegevens willen afbeelden. Dit kan door op een van de bovenste tabs te klikken. Alleen tabellen met object-coördinaten worden getoond omdat coördinaten vereist zijn om objecten op een kaart af te beelden.
In ons voorbeeld hier, tabel 2 toont de gebruikte referentiesterren en tabel 3 de M101 Cepheïden, dus selecteren we tabel 3.

De lijst bevat alle velden van de tabel. Met een “x” in de eerste kolom wordt aangegeven dat je dit veld hebt geselecteerd om aan te geven dat je die gegevens gaat downloaden.
Het programma baseert zich op het UCD document van veldbeschrijvingen en eenheden om het soort gegevens te herkennen. Maak zorgvuldig je aanpassingen en wees er zeker van dat belangrijke gegevens geselecteerd zijn zoals:

  • identificatie (ucd = meta.id,meta.main)
  • magnitude (ucd = phot.mag,em.opt.V)
  • afmeting (ucd = phys.angSize)

Als de tabel meer gegevens bevat van een gelijksoortig type zoals B V R I magnitudes, dan kun je er een van kiezen om deze met je kaart te gebruiken.
De eenheden zijn natuurlijk ook belangrijk. Verwacht niet van het programma dat het een object correct kan weergeven wanneer de tabel afmetingen geeft in millimeters op de fotografische plaat!

In dit stadium is het goed om naar de werkelijke gegevens te kijken. Klik de Gegevens voorbeeld knop om een voorbeeld te laden zoals in de onderstaande beschreven afbeelding.

Onder de lijst met de record beschrijvingen vind je de tabelnaam, het totale aantal records, de tabel beschrijving en een selectievakje om te kiezen of je de volledige catalogus wilt downloaden of alleen de gegevens voor de huidige kaartpositie.

Links kun je selecteren:

  • De standaard magnitude te gebruiken wanneer magnitude gegevens ontbreken.
  • Het object type of symbool om af te beelden op de kaart.
  • De standaard afmetingen in boogseconden wanneer deze gegevens ontbreken.

Om een andere dan de standaard kleur voor het object in te stellen: Klik “Verander kleur” en klik op het kleurvierkantje.

Selecteer daarna de wijze van afbeelding. Kies uit “Beeld af als ster” of “Beeld af als Deep Sky Object”.
Af en toe maakt het programma een verkeerde keuze. Het kan gebeuren dat het een sterrencatalogus als Deep Sky Objecten af wilt beelden omdat de catalogus hoek gegevens bevat die het programma opvat als object afmetingen.
Of in zoals in ons voorbeeld, we kiezen om de Cepheïden af te beelden als Deep Sky Objecten met een symbool, dus kiezen we hier voor DSO.

Als alles ingesteld is klikken we de Download catalogus knop.

De catalogus wordt direct gedownload en geactiveerd. Door een klik op het groene bolletje kun je later zo nodig de catalogus weer deactiveren. Klik op de OK knop om het VO Catalogi venster te sluiten.

Gegevens voorbeeld

Dit is een voorbeeld van enkele rijen van de gegevens die je in het voorgaande scherm hebt geselecteerd.

Klik de Terug knop om terug te keren.

Resultaat op de kaart

In ons voorbeeld geeft het programma de Cepheïden weer als groene vierkantjes.
Je kunt in dit plaatje ook zien dat we eerder een M101 HII gebieden-catalogus hebben ingesteld om weer te geven als blauwe cirkels, de HyperLeda catalogus als roze ruitjes, en de sterren van de NOMAD catalogus.
Merk op dat de VO knop op de balk geactiveerd staat om alle geactiveerde VO catalogi-gegevens tegelijk weer te geven.

nl/documentation/virtual_observatory_interface.txt · Laatst gewijzigd: 2015/11/06 20:43 (Externe bewerking)