Eines de l'usuari

Eines del lloc


Barra lateral




Last news:



Cartes du Ciel is free software released under the terms of the
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


ca:documentation:virtual_observatory_interface

Interfície Observatori Virtual

Des del menú: Configuració → Catàlegs →Catàleg OV → Afegeix

Aquesta pantalla us permet seleccionar i descarregar dades de més de 9000 catàlegs disponibles a la interfície de l'Observatori Virtual Vizier.

Selecció del catàleg

La primera vegada que obriu aquesta finestra cal que trieu una xarxa mirall Vizier prop de la vostra localitat.

Hi ha dues maneres d'obtenir una llista dels catàlegs:

  • Pel nom : Teclegeu alguna paraula del nom del catàleg, acrònim, nom d'objecte o nom de la recopilació.
  • Al voltant de la posició actual : Això cerca els catàlegs amb dades al voltant de les coordenades del centre del mapa actual.

Desplaceu-vos per la llista per triar la línia amb les dades que voleu i premeu Tria un catàleg per anar a la pantalla següent.
A tall d'exemple aquí hem triat les Cefeides en la galàxia M101.

Taula i paràmetres

Presteu atenció i preneu el temps que calgui per examinar aquesta pantalla. Alguna de les opcions poden afectar en gran manera el resultat final, i malgrat que el programa intenta determinar la millor configuració per a les dades obtingudes, probablement n'haureu d'ajustar algunes.

La propera etapa és fer clic a les pestanyes superiors per triar la taula de dades que voleu del catàleg. Només hi ha incloses les taules que contenen les coordenades dels objectes, ja que calen per a poder traçar els objectes en el mapa.
Per exemple, aquí la taula 2 llista els estels de referència i la taula 3 les Cefeides de M101, per tant seleccionem la taula 3.

La llista conté tots els camps de la taula. Amb una “x” en la primera columna, el camp queda seleccionat per incloure'l en la descàrrega.
El programa fa servir la descripció del camp i les unitats de UCD per reconèixer les dades. Repasseu la llista amb cura per assegurar que les dades que calen per traçar els objectes han estat triades:

  • identificació (ucd = meta.id,meta.main)
  • magnitud (ucd = phot.mag,em.opt.V)
  • mida (ucd = phys.angSize)

Si la taula conté moltes dades del mateix tipus, com per exemple, les magnituds B V R I, heu de triar tan sols aquella columna que voleu usar en el mapa.
Les unitats de mesura també són importants. No espereu que el programa dibuixi l'objecte amb la mida correcta si en la placa fotogràfica la mida ve donada en mil·límetres!

En aquest moment pot ajudar donar una mirada amb les dades actuals fent clic al botó Vista prèvia de les dades per carregar una mostra en la pantalla com es descriu més avall.

Sota de la llista hi ha el nom de la taula, el nombre total de registres, la descripció de la taula i una casella per triar si volguéssiu descarregar el catàleg complet o tot just les dades de la posició actual del mapa.

A l'esquerra podeu seleccionar:

  • La magnitud per defecte cas que aquesta dada no hi sigui.
  • El tipus d'objecte o símbol a dibuixar en el mapa.
  • La mida per defecte en segons d'arc cas que aquesta dada hi manqui.

Per canviar el color per defecte per al tipus d'objecte, feu clic a “Força el color” i llavors clic al quadradet del color.

I ara trieu el tipus de traçat “com un estel” o “com objecte de cel profund” en la casella del mig.
De vegades el programa equivoca la selecció. Per exemple, intenta dibuixar un estel com DSO perquè hi ha inclosa una mesura angular que s'ha pres incorrectament com si fos la mida de l'objecte.
O com en el cas del nostre exemple de les Cefeides, preferim dibuixar la posició dels estels com un símbol, i per això triem DSO.

Quan tot està a punt, premem el botó Descarrega un catàleg

I quan ja s'hagi completat, premeu el botó Tanca per retornar a la configuració dels catàlegs, o bé el botó Retorna per tornar a la selecció de catàlegs.

Vista prèvia de les dades

Això és tot just una vista d'unes poques línies de les dades que heu seleccionat en la pantalla anterior.

Premeu el botó Retorna per tornar enrere.

Resultat en el mapa

El nostre exemple de Cefeides són els quadradets verds.
Prèviament havíem triat la regió M101 HII com un cercle blau, el catàleg HyperLeda com un rombe rosat, i els estels del catàleg NOMAD.
Noteu que el botó OV està marcat per tal de dibuixar aquestes dades addicionals.

Si us calen funcions mé potents per seleccionar les dades d'interès, podeu usar Topcat amb la interfície SAMP.

ca/documentation/virtual_observatory_interface.txt · Darrera modificació: 2015/11/06 20:44 (edició externa)