Eines de l'usuari

Eines del lloc


Barra lateral




Last news:



Cartes du Ciel is free software released under the terms of the
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


ca:news:gaia_edr3

GAIA EDR3

GAIA EDR3 està disponible i pot usar-se amb Cartes del Cel

M13 amb GAIA EDR3

Les primeres dades de la versió 3, consisteixen en astrometria, fotometria, velocitats radials, paràmetres astrofísics i informació de variabilitat per a uns 1.8 billion de fonts més brillants que la magnitud 21.

El contingut EDR3 és millorat respecte DR2 però encara li falten molts estels brillants, i cal que s'usi junt amb el catàlg Hipparcos.

Es pot llegir més detalls sobre GAIA EDR3 en la documentació de llançament

Què fer si ja teniu instal·lat el Gaia DR2 ?
Actualitzar a EDR3 en prou feines farà una diferència en la carta.
Una raó per a actualitzar seria si teniu interès en alguna de les millores fetes per EDR3, com la millor precisió en astromeria i fotometria. Vegeu l'enllaç de més amunt.


Ús amb Cartes del Cel

Catàleg en línia

Podeu usar el GAIA EDR3 amb Skychart sense instal·lar res usant l'opció VO catalog.

Feu una carta en projecció equatorial amb un camp de visió de 10-15 minuts d'arc en la zona que us interessi.
Obriu la configuració de Catàlegs.

Cliqueu Afegeix en la pestanya del catàleg VO i cerqueu EDR3, seleccioneu el catàleg I/350, cliqueu Selecciona catàleg.

Trieu la primera pestanya I/350/gaiaedr3, entreu la magnitud per defecte: 21, per al nom “Name” trieu EDR3Name, cliqueu a 'Download catalog'.

Comproveu que la fila GAIA EDR3 estigui en verd i feu clic al botó OK.
Si no es mostra cap estel comproveu que en el menú “Carta/Mostra Objectes”, que “Mostra estels” i “Mostra dades d'Observatori Virtual” estiguin activats.
Podeu tornar a la pantalla més tard per carregar les dades d'una nova zona, amb un clic en la fletxa de la columna Recarrega.


Ús d'un catàleg preparat per a Skychart

Podeu baixar el catàleg complet per a ús local fora de línia.
Aquest catàleg inclou els camps següents: núm origen, AR, dec, mag mitj.fotog, mag mitj.g fotog.,mag mitj, bp,mag mitj rp, pmar, pmdec, parallax, vel radial.
Podeu cercar pel núm origen usant el format: Gaia EDR3 1328053954366555648.
L'enllaç Vizier al peu de la finestra de l'enllaç detailed information us dóna accés a totes les altres dades Gaia per a l'estel triat.

Aquest catàleg treballa amb la versió 4.2 de Skychart però la recerca amb el nom EDR3 vol la versió més alta que 4.3-4238.

Els fitxers estan dividits en 3 parts de magnitud creixent, per tant podeu limitar el volum de la descàrrega.
Podeu baixar cada part usant Bittorent per millor fidelitat, obriu els fitxers torrent en la vostra bittorrent client programari per baixar les dades reals:

Us pot interessar baixar els fitxers usant http del vostre navegador, però segurament us trigarà més i serà menys fiable que amb torrent: https://vega.ap-i.net/pub/GaiaEDR3/

Heu d'extraure tots els 3 fitxers zip en el mateix directori, preferentment en un directori “gaia” en la vostra carpeta de Documents, no els poseu en “Program Files” o en /usr. Així es crearan els segÚents directoris:
Documents/gaia/gaia1
Documents/gaia/gaia2
Documents/gaia/gaia3

Des de Cartes del Cel, menu Configuració/Catàlegs… marqueu Gaia i indiqueu el camí complet per al directori Documents/gaia , no per cap dels subdirectoris.

Com que molts estels brillants encara no estan inclosos en les dades del Gaia, també heu de marcar Hipparcos alhora que el Gaia, per afegir-lo.

És obligat instal·lar les parts més baixes, és a dir, no podeu instal·lar gaia3 sense haver instal·lat abans gaia1 i gaia2 .
Però sí que podeu instal·lar només el gaia1 si amb la magnitud 15 ja en teniu prou.


Ús d'una base de dades obtinguda de HNSKY

El programari HNSKY usa un format compacte força interessant, que es complementa bé amb el format de Cartes del Cel. Moltes gràcies a Han Kleijn per crear aquesta base de dades i ajudar-me a usar-la des de Skychart.

Podeu fer la tria entre quatre versions amb diferent magnitud límit, amb color o sense.

  • V16 COLOUR, Gaia eDR3 fins a Johnson-V magnitud 16, que conté 60 milions d'estels, incloent informació del color dels estels, format nadiu 290-6, 346 MB, època 2025.
  • V17 COLOUR, Gaia eDR3 fins a Johnson-V magnitud 17, amb 120 milions d'estels, amb informació sobre el color dels estels, format nadiu 290-6, 695 MB, època 2025
  • G17 Gaia eDR3 fins a magnitud BP 17, amb 105 milions d'estels, format nadiu 290-5, 503 MB, època 2025
  • G18 Gaia eDR3 fins a magnitud BP-18, amb 205 milions d'estels,format nadiu 290-5, 996 MB, època 2025.

Els podeu descarregar des de: https://sourceforge.net/projects/hnsky/files/star_databases/

Després d'instal·lar les dades heu de triar el camí al fitxer de la base de dades que desitgeu.

Un gran avantatge d'aquests fitxers és la seva compactació. Podeu tenir dades estelars molt bones fins a la magnitud 16 amb només una baixada de 346 MB.
A més, podeu compartir les mateixes dades amb HNSKY, ASTAP i CdC, no cal cap baixada més.
Però això és al preu de dades limitades per a cada estel: coordenades, magnitud i color.


Nota sobre les magnituds estelars

GAIA usa els seus propis passos de banda específics per a la magnitud estelar.
En una primera aproximació podeu imaginar G com equivalent a una CCD no filtrada, BP com el rang visual complet (B+V+R), i RP com la I de l'infraroig pròxim.
El catàleg de Skychart mostra les tres magnituds i a més, calcula una magnitud V i un índex de color B-V usant la relació donada en la documentació GAIA. El diàmetre dels estels de la carta és relatiu a la magnitud G.
Les bases de dades de HNSKY V16 i V17 usen la magnitud V i mostren l'índex de color BP-RP així com B-V calculades usant la mateixa relació. G17 i G18 usen la magnitud BP.


ca/news/gaia_edr3.txt · Darrera modificació: 2021/02/07 11:52 per antoni