Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

Deze vertaling is ouder dan de originele pagina en kan verouderd zijn. Kijk wat er is veranderd.Nieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:menuview

Weergave menu

Volledig scherm

Via het menu: Weergave → Volledig scherm

Hiermee zorg je ervoor dat het CdC venster het hele scherm vult. De weergave statussen van de gereedschapbalk, de statusbalk de schuifbalken en de menubalk blijven ongewijzigd. Een nieuwe klik op deze regel zet het CdC venster weer terug naar zijn originele afmetingen.

De F11 toets is de sneltoets voor deze functie.

Nachtzicht kleurenschema

Via het menu: Weergave → Nachtzicht kleurenschema

Klik op deze regel om de kleuren van het programma om te schakelen tussen normale weergave en de weergave voor nachtzicht:
zwarte achtergrond, rode kleuren voor roosters, labels en andere lijnen. De icoontjes op de gereedschapbalk zullen veranderen zoals je ze hebt ingesteld bij “thema”, onder rechts via het Instellingen → Weergave → Kleur dialoogvenster.
Deze functie heeft alleen effect op de kaart en de knoppen, zie onderstaande om je bureaublad compatibel te maken met het nachtzicht.

Door een klik op het icoontje van de hoofdbalk kun je schakelen tussen nachtzichtkleur en normale weergave.

Windows specifiek

Als je Windows versies gebruikt zoals XP, Vista of Aero themes, dan zullen sommige dele zoals de knoppen, schuifbalk en menu niet van kleur kunnen veranderen.
Als het voor je observatie nodig is je scherm werkelijk donker te krijgen verander dan je “Windows Classic” theme van je computer, of disable het visuale thema voor skychart.exe zoal is weergegeven in de figuur rechts. Schakel dan over naar volledige schermmodus met de F11 toets om de titelbalk kwijt te raken.

Linux specifiek

De widget kleur kan niet door een applicatie worden gewijzigd, deze zijn het resultaat van de keuze van een Gtk2 thema.
Er zijn zo ontzettend veel Gtk2 thema's beschikbaar dat het de keuze moeilijk kan maken. Wees er zeker van dat je Skychart afsluit en opnieuw start nadat je het thema gewijzigd hebt.
Selecteer dan Nachtzicht om de kaartkleur te wijzigen.

Gereedschapbalk

Via het menu: Weergave → Gereedschapbalk

Dit roept een secundair menu op met de volgende regels:

  • Alle Gereedschapbalken Toont of verwijdert alle gereedschapbalken, behalve de menubalk (sneltoets Ctrl+B ).
  • Hoofdbalk Toont of verwijdert de horizontale balk onder de menubalk, boven de kaart.
  • Objectenbalk Toont of verwijdert de horizontale balk onder de hoofdbalk, boven de kaart.
  • Linker balk Toont of verwijdert de verticale balk links van de kaart.
  • Rechter balk Toont of verwijdert de verticale balk rechts van de kaart.
  • Statusbalk Toont of verwijdert de horizontale balk onder de kaart.

Schuifbalk

Via het menu: Weergave → Schuifbalk

Hiermee kun je de weergave aan of uit zetten van de schuifbalken om de kaart te verplaatsen. De schuifbalken bevinden zich onder en rechts van de kaart. Zo kun je de kaart verschuiven door de markering over de schuifbalk de verplaatsen. Je kunt ook in grote stappen verplaatsen door op de balk naast de markering te klikken. Wil je kleine stukjes verplaatsen, dan kun je op de pijltjes klikken op het einde van de schuifbalken.

Je kunt de kaart ook verplaatsen zonder de schuifbalk te gebruiken. Druk een shift-toets in, klik de linker muisknop, en verplaats de muis ondertussen. Heb je een muid met een muiswiel in het midden, dan kun je de kaart ook verplaatsen door het muiswiel in te drukken en de muis te verplaatsen. Ook kun je de kaart verplaatsen door de pijltjes toetsen te gerbuiken, al of niet met het tegelijk in gedrukt houden van de Ctrl, Shift en Alt toetsen. Voor al deze mogelijkheden op een rijtje, zie toetsenbord sneltoetsen .

Server informatie

Via het menu: Weergave → Server informatie

Dit geeft je een overzicht van de TCP/IP verbindingsstatus van de Skychart Server met zijn clients. Je kunt de status verversen met de knop “Vernieuw”, of door een vinkje te plaatsen in de checkbox “Vernieuw automatisch”.

Met een rechter muisklik op een regel kun je ook een verbinding sluiten.

klok

Via het menu: Weergave → Klok.

Dit geeft je een venster met de actuele tijdsinformatie. Het toont je de volgende items:


De klok is met CdC meegeleverd als een appart programma, cdcicon genaamd. Na de installatie van CdC pakket kun je de klok als een zelfstandig programma draaien vanuit de CdC installatiemap. Administators onder Windows kunnen het ook nog starten vanuit de system tray.

Als je de tijd wilt veranderen die CdC gebruikt, klik dan het icoontje op de linker balk , of via het menu Instellingen → Datum / tijd .

Zonnestelsel informatie

Opent een venster met informatie over de planeten, hun zichtbaarheid en de banen.

De zichtbaarheidskaart toont ook informatie over de zichtbaarheid van het huidig geselecteerde object.

Stel beeldveld in

Via het menu: Weergave → Stel beeldveld in

Hiermee maak je een traploze instelling van het beeldveld mogelijk. Na een klik op deze regel verschijnt er een klein pop-up venster met een markering in een logaritmische schaal. Klik eenvoudigweg met de linker muisknop op de markering, en beweeg deze terwijl je de muisknop ingedrukt houdt naar de positie overeenkomend met jouw gewenste beeldveld.

Dit is exact dezelfde functie als die je kunt oproepen via een klik op het icoontje van de zoom groep icoontjes op de hoofdbalk.

Wanneer je het beeldveld heel nauwkeurig wilt instellen, probeer dat dan via Weergave → Positie .

Zoom in

Via het menu: Weegave → Zoom in

Door een klik op deze regel zal de openingshoek van je beeldveld halveren.

Een klik op het + icoontje van de hoofdbalk is de snelle manier voor deze functie. Je kunt je beeldveld ook veranderen door je muiswiel te verdraaien. Voor meer mogelijkheden om je beeldveld te veranderen, bekijk de toetsenbord sneltoetsen .

Zoom uit

Via het menu: Weergave → Zoom uit

Door een klik op deze regel zal de openingshoek van je beeldveld twee keer zo groot worden.

Een klik op het - icoontje in de hoofdbalk is de snelle manier voor deze functie. Je kunt je beeldveld ook veranderen door je muiswiel te verdraaien. Voor meer mogelijkheden om je beeldveld te veranderen, bekijk de toetsenbord sneltoetsen .

Positie

Via het menu: Weergave → positie

Wanneer je deze regel klikt, verschijnt er een pop-up dialoogvenster waarin je de positie parameters voor het centrum van de active kaart kunt opgeven. De positie kun je geven voor ieder coördinatenrooster. Je kunt hier ook parameters instellen voor je beeldveld of rotatiehoek van de kaart. Klik hier om de details te lezen.

Een klik op het icoontje op de hoofdbalk geeft je hetzelfde dialoogvenster.

Objectenlijst

Via het menu: Weergave → Objectenlijst.

Door een klik op deze regel verkrijg je een lijst van alle weergegeven objecten binnen de kaart. Je kunt instellen welke object-typen je in de lijst wilt opnemen via de tab Objectenlijst , via het Instellingen → Kaart, coördinaten dialoogvenster.

De snelle manier om deze lijst te verkrijgen is door op het icoontje van de hoofdbalk te klikken.

Knipperende afbeelding

Via het menu: Weergave → Knipperende afbeelding.
Je kunt hetzelfde bereiken door op de objectenbalk het icoontje met het (gele) lampje uit de afbeeldingen groep te klikken.

Voor het juiste resultaat moet je wel eerder een FITS-afbeelding hebben geladen. Het programma zal de afbeelding nu knipperend over de kaart tonen.
Als je geen afbeelding hebt geladen, dan zal er helemaal niets gebeuren wanneer je op deze regel klikt.

Om meer te lezen over hoe je een FITS-afbeelding opent van een lokale bron, klik hier .
Om meer te lezen over hoe je een afbeelding downloadt vanaf de online Digital Sky Survey (DSS), klik hier .
Om meer te lezen over de weergave van deze afbeeldingen, klik hier .
Om meer te lezen over de configuratie van de online DSS bronnen om de afbeeldingen te downloaden, klik hier .

Hemel achtergrondkleur

Via het menu: Weergave → Hemel achtergrondkleur.

Wanneer je de kaart hebt ingesteld om het Alt-Az coordinatenrooster te gebruiken, en je hebt de hemelachtergrondkleur op automatisch ingesteld, dan is het mogelijk dat de kleur van de hemel niet erg donker is.
Dit is het geval wanneer je de bij de ingestelde positie en tijd de Zon niet lager dan 18º achter de horizon staat (het is dag, of er is nog geen astronomische duisternis bereikt, of de Maan is op.) In zo'n geval kun je door deze regel te klikken de weergegeven achtergrondkleur omschakelen tussen de “vaste hemelkleur” (gebruikelijk zwart) en het ingestelde “automatisch” kleurschema.

Je kunt hetzelfde bereiken door een klik op het icoontje in de markeringen groep van de objectenbalk.

Om het ingestelde kleurschema te wijzigen voor “automatisch” of “vaste hemelkleur”, klik Instellingen → Weergave, klik daarna de Hemelkleur tab.

Wanneer je de “Hemelkleur” niet op automatisch hebt gezet en je hebt de kaart niet ingesteld om het Alt-Az coördinatenrooster te gebruiken, dan zal de hemelkleur altijd de “vaste hemelkleur” zijn. Onder deze condities verandert er door het klikken op deze regel niets.

nl/documentation/menuview.txt · Laatst gewijzigd: 2020/11/13 22:15 door marc_fokker