Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ZijbalkNieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:menufile

Bestand menu

Nieuwe kaart

De nieuwe Versie 3 van Cartes du Ciel maakt het je mogelijk om vensters met verschillende sterrenkaarten te openen. Het voordeel hiervan is dat je nu tegelijkertijd kaarten kunt laten weergeven voor verschillende lokaties, tijden of weergave-instellingen.

Je kunt de kaarten organiseren met het Venster menu. Je kunt de kaarten maximaliseren, minimaliseren, sluiten, of van afmetingen veranderen door aan de randen te slepen.

Open

Hiermee kun je een eerder opgeslagen kaart openen met zijn eigen instellingen voor plaats en tijd.

Opslaan als...

Hiermee kun je een actieve kaart opslaan als een bestand zodat je die in de toekomst weer kunt openen via de menubestand#Open mogelijkheid.

Sluit kaart

Dit sluit de actieve kaart, alleen wanneer je meer dan één kaart binnen het programma open hebt.

Sla afbeelding op...

Hiermee sla je de actieve kaart op als een afbeelding. Je kunt hierbij kiezen uit de PNG, JPEG of BMP formaten voor je bestand.

Afdrukken

Het Afdrukken dialoogvenster maakt het je mogelijk om je instellingen te kiezen voor je 'printer-doel'. Het maakt daarbij niet uit of het een echte printer is of een bestand.

Je kunt aangeven of er een koptekst en of er voettekst met een legenda afgedrukt wordt.

Je kunt de afdruk maken in de kleuren zoals op je scherm, in zwart op wit of in wit op zwart (met een zwarte hemelachtergrond). Je kunt ook de oriëntatie en de marges van het papier instellen.
Als de printer een .bmp bestand afdrukt dan is het mogelijk om een geïnverteerde afdruk te maken (waarbij de achtergrond zwart is).

De standaard oriëntatie is Landschap om goed te passen bij de scherm afmetingen en om een afdrukresultaat te verkrijgen dat overeenkomt met wat het scherm weergeeft. Wil je een afdruk in een portret oriëntatie, dan is het aanbevolen om het schermafmetingen aan te passen.

Afdrukvoorbeeld

Deze optie is alleen zichtbaar wanneer je een echte printer geselecteerd hebt bij Printerinstellingen.

Het toont hoe het geprinte resultaat eruit komt te zien gebasseerd op de huidige instellingen. Zo kun je papier besparen wanneer je ziet dat bepaalde instellingen beter gewijzigd kunnen worden.

Printerinstellingen

Hiermee kun je binnen CdC instellingen maken voor je printer zodat het programma je kaart kan afdrukken. Je hebt drie mogelijkheden:

  1. Systeemprinter: Dit maakt het je mogelijk instellingen te maken voor een echte printer.
  2. Postscript: Hiermee kun je de kaart “afdrukken” als een postscript bestand. Zo kun je een vector bestand maken dat je verder kunt omzetten naar een PDF- of SVG-bestand. Op een Windows cumputer is wel vereist dat je Ghostscript en GsView32 hebt geïnstalleerd en dat je het pad correct hebt geconfigureerd om het resultaat te bekijken. Het werkt alleen met verie 7.xx van GsView32.
  3. Bitmap bestand: Hierme kun je de kaart wegschrijven als een BMP bestand. Hiervoor moet je een correct pad hebben geconfigureerd naar het MsPaint programma.Afsluiten

Precies dat, je sluit hiermee Cartes du Ciel.

nl/documentation/menufile.txt · Laatst gewijzigd: 2019/12/29 13:03 door marc_fokker