Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ZijbalkNieuws:


Cartes du Ciel is gratis uitgegeven software onder de voorwaarden van de
GNU banner GNU General Public License \


Hosted by SourceForge.net

Support This Project


nl:documentation:menusetup

Instellingen Menu

Gereedschapsbalk bewerker

De Gereedschapsbalk bewerker stelt je in staat om de weergave van de knoppen op de gereedschapsbalk te bewerken.

Beheer gereedschapvensters

Hier kun je gereedschapvensters aan functietoetsen toekennen om vlot je gereedschapvensters op te roepen. left tool box panel.

Datum / tijd

Dit geeft je controle over de gebruikte datum en tijd in de kaart. Hier kun je ook instellingen maken voor de simulatie van bewegingen van objecten binnen het Zonnestelsel. Een klik op de regel Datum / Tijd opent het instellingen venster hiervoor. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Observatorium

Dit maakt het je mogelijk om je observatiepositie in te stellen en het geeft je de mogelijkheid te kiezen hoe je de horizon wilt afbeelden. Klik op de regel Observatorium om het dialoogvenster voor deze instellingen te openen. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Kaart, Coördinaten

Hier heb je verschillende mogelijkheden voor weergave van je kaart. Denk hierbij aan het coördinaten systeem, de afmetingen van je beeldveld, en de verdeling van het coördinaten rooster. Een klik op de regel Kaart, Coördinaten opent het dialoogvenster voor deze instellingen. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Catalogi

Hier kun je kiezen welke catalogi je wilt gebruiken om objecten af te beelden op je kaart. Klik deze regel om het Catalogi instellingenvenster te openen. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Zonnestelsel

Hier kun je instellen hoe je de planeten wilt afbeelden en kun je de komeet - en planetoïden gegevens beheren. Klik op de regel Zonnestelsel om instellingen te maken in het dialoogvenster. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Weergave

Hier kun je de instellingen van de grafische interface (de uiterlijke verschijning van dit programma) aanpassen. Stel dingen in als de hemelachtergrond, lijnen, labels en lettertypen. Ook kun je hier beeldveldmarkeringen van je oculairen, zoekers en camera´s op de kaart instellen. Klik de regel Weergave om naar de eerste tab te gaan van je Weergave dialoogvenster. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Afbeeldingen

Hier kun je instellen of en hoe je afbeeldingen van objecten binnen de kaart wilt combineren. Je kunt hier ook kiezen of je de RealSky (lokale installatie, wanneer je de CD's bezit) wilt gebruiken of dat je de online DSS services (via Internet dus) gaat gebruiken. Klik deze regel voor het afbeeldingen dialoogvenster. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Algemeen

Hier kun je verschillende instellingen maken, zoals die voor je database, telescoop verbinding en de gebruikte taal binnen het programma. Klik de regel Systeem voor het dialoogvenster. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Internet

Hier stel je in hoe je computer toegang heeft tot het Internet. Ook kun je hier de links instellen naar diverse online bronnen van informatie. Klik de regel Internet voor dit dialoogvenster. Voor verdere details, bekijk deze pagina .

Alle configuratie instellingen

Dit opent het hoofdinstellingenvenster. Hiervandaan kun je alle programmainstellingen maken.
Dit dialoogvenster is onderverdeeld in verschillende secties, iedere sectie bevat dezelfde mogelijkheden die eerder beschreven zijn in de verschillende paragrafen op deze pagina. Hier nog de linkjes op rij:

Pas wijzigingen toe op alle kaarten

Door het aanvinken van “Pas wijzigingen toe op alle kaarten” onderaan het instellingen venster zorg je er voor dat de configuratie instellingen worden overgenomen door alle openstaande kaarten. Als dit vakje niet is aangevinkt, dan gelden de wijzigingen alleen voor de huidige geopende kaart.

Sla configuratie nu op

Wanneer je deze regel klikt, zal het programma de huidige instellingen opslaan als de nieuwe standaard instellingen. Iedere nieuw geopende kaart zal deze instellingen gaan gebruiken. Wanneer je achtereenvolgens klikt op Bestand → Reset kaart en opties , dan stel je de actieve kaart in volgens deze opgeslagen instellingen.

Sla configuratie op bij afsluiten

Je kunt een vinkje zetten of weghalen door een klik op deze regel. Wanneer je een vinkje hebt staan, dan zal het programma iedere keer dat je het afsluit, vragen of je de huidige instellingen wilt bewaren. Het programma zal je opgeslagen instellingen weer gebruiken bij de volgende keer dat je het programma start.

Reset language

Dit herstelt de taalinstelling naar de standaard waarde voor jouw computer.
Om de voor de hand liggende reden vertalen we deze tekst niet en wordt deze altijd in het Engels vertoond.

Reset kaart en opties

Dit verschaft je drie mogelijkeheden:

  • Terug naar standaardinstellingen en herstart Dit verwijdert al je persoonlijke instellingen en herstart het programma zoals het de eerste keer is opgestart.
  • Herstel de laatst opgeslagen kaart Dit herstelt de laatst opgeslagen kaart en met de laatst opgeslagen configuratie-instelllingen. Het resultaat is gelijk aan wanneer je de huidige kaart zonder opslaan zou sluiten gevolgd door het herstarten van het programma.
  • Instellingen voor de beste prestaties Dit herstelt alle opties die de programmaprestaties beïnvloeden. De visuele weergave van de kaart wordt vereenvoudigd en de performance moet acceptabel zijn voor iedere computer.
nl/documentation/menusetup.txt · Laatst gewijzigd: 2019/12/29 13:50 door marc_fokker